نیویارک (۱۷ حوت ۱۴۰۲، کوبها نیوز) اشتراک کننده گان نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد برای آغاز دیالوگ عملی درباره مسایل افغانستان بر تعیین هرچه زود تر نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد تاکید کرد.
روزها اتونبایوا، نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان نیز ادامه دیالوگ برای دریافت راه حل به بحران افغانستان را مهم خواند و گفت که طالبان در دیدار با وی گفته اند که آنان خواهان تعامل با جهان اند: “طالبان مایل اند که در نشستهای بینالمللی اشتراک کنند و سازمان ملل متحد تلاش خواهد کرد تا آنان را تشویق کند که در صورت برگزاری کنفرانسهای همچو نشست دوحه، اشتراک کنند.”
این دیپلومات سازمان ملل متحد با بر شمردن دستآوردهای حکومت طالبان در بخش تامین امنیت و مبارزه با مواد مخدر، محدودیتها بر آموزش و کار زنان، عدم تشکیل حکومت فراگیر و فعالیت گروه های تروریستی را از مواردی یاد کرد که این دست آوردها را شکننده تر ساخته است.
فاطمه گیلانی از سخنرانان دیگر نشست شورای امنیت با اشاره به خواست سازمان ملل متحد در رابطه به تشکیل حکومت همه شمول گفت که ایجاد چنین حکومت زمانی ممکن است که به خود افغانها فرصت داده شود: “وقتی ما بر تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان تاکید میکنیم، باید از ایجاد تفرقه خودداری کنیم. زیرا نظریات و سیاستهای افراطی را به میان میآورد. برای تشکیل چنین ساختاری، باید راهکار عملگرایانه در پیش گرفته شود.”
نماینده گی روسیه در سازمان ملل متحد آغاز دیالوگ بر سر مسله افغانستان را نیازمند انعطاف جامعه جهانی و اجتناب از ارایه پیشرطها میداند.
خانم انا استیگنیوا، معاون نماینده دایمی روسیه در سازمان ملل متحد گفت، مسکو به این باور است که پرداختن به خواستههای جامعه جهانی بدون تعامل با حکومت طالبان ناممکن است: “وضعیت موجود نیازمند تفاهم جامعه جهانی و تعامل با مقامهای حاکم در افغانستان بالای جمعی از مسایل است. صلح و تامین ثبات نیاز افغانستان است، چون این صلح و ثبات بر منطقه و جهان تاثیر می گذارد. طالبان نشان داده اند که آنان خواهان تعامل با منطقه و جهان اند، اما اگر تمویل کننده گان غربی برای این تعامل شرایط ارایه کنند، دسترسی به آن دشوار خواهد شد.”
اما ایالات متحده امریکا در کوتاه مدت مخالف عادی سازی روابط جامعه جهانی با طالبان است و این تعامل را نیازمند پرداختن طالبان به خواستههای جامعه جهانی میداند.
رابرت وود، معاون نماینده دایمی امریکا در سازمان ملل متحد در نشست شورای امنیت گفت که برای تلاش به تعامل با طالبان باید نخست راهکار دیالوگ به میان آید: ” ایالات متحده امریکا از تعیین نماینده ویژه با یک نقشه راه مشخص برای گفتگو با طالبان و افغان های دیگر حمایت می کند و این طرح باید شامل یک نقشه راه و مشروط به عملکرد طالبان به تعهدات بین المللی شان باشد. این نقشه راه کار یوناما را هم آسان میسازد و سبب حل مشکلات اقتصادی که افغانها را متاثر ساخته، خواهد شد.”
ظاهراً اختلاف نظر چین و روسیه با ایالات متحده امریکا سبب به تاخیر افتادن توافق بر سر نماینده ویژه سازمان ملل متحد برای افغانستان شده است. در نشست روز چهارشنبه شورای امنیت نیز این سه کشور راهکارهای متفاوتی را برای تعامل با طالبان ارایه کردند.
جینگ شوانگ، معاون نماینده دایمی چین از جامعه جهانی خواست که برای جلب همکاری طالبان و تعامل با حکومت آنان از حوصله کار گیرد: “مهم است تا دیالوگ با مقامهای حاکم در افغانستان ادامه یابد، سازمان ملل متحد یک سلسله خواستهها در بخش حقوق بشر، حکومتداری و امنیت را از طالبان مطرح کرده، برای دست یافتن به این خواستهها باید جامعه جهانی با طالبان با حوصله و مدارا به پیش برود. برای کسب این خواستهها باید میکانیزمهایی به میان آید. از ارایه پیشرطها باید جلوگیری شود.”
نصیر احمد فایق، سرپرست نماینده گی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد با انتقاد از سخنرانی روزا اتونبایوا، گفت که بر خلاف وضعیت دشوار زنان و دختران در افغانستان، وی در سخنرانی خود از آن به وضاحت یاد نکرد.
فایق از سازمان ملل متحد خواست که تلاشها به هدف دیالوگ برای حل مشکل افغانستان را شدت بخشد: “افغان ها به دوحه به چشم آغاز جدید وتغییر می بینند، نشست بعدی دوحه باید دارای رویکرد واقعبینانه در رابطه به نقض حقوق بشر، حقوق زنان وخواست های سیاسی مردم باشد. هرگونه تعامل با طالبان باید با در نظر داشت تهدیدهای موجود تروریستی، تامین حقوق زنان باشد، زیرا مردم افغانستان نگران عادی سازی تعامل با طالبان اند.”
ظاهراً سازمان ملل متحد تا حال نتوانسته توافق کشورهای دخیل در مسله افغانستان، به ویژه امریکا، چین و روسیه بر سر تعیین نماینده ویژه برای کابل را بدست آورد، زیرا پس از دوحه، این دومین نشست شورای امنیت است که در آن نشانهی از چنین توافق دیده نمیشود.