واشنگتن (کوبهانیوز) – از امریکا به عنوان بزرگترین کشور مهاجر پذیر در جهان یاد میشود و همه ساله میلیونها تن برای گردشگری، تحصیل، کار و زندهگی به این کشور میروند و شهروندان هر کشور در هر ایالت امریکا اجتماع (Community) خود شان را دارند.
بر علاوه افغانهای که در گذشته به این کشور رفته اند، از سال ۲۰۲۱ زمانی که طالبان در افغانستان دوباره به قدرت رسیدند، بیش از دو صد هزار افغان دیگر با ترک کشور شان وارد امریکا شدند.
نوروز محمدی، کارمند سابق اداره انکشافی امریکا (USAID) در افغانستان، در ماه اکتوبر سال ۲۰۲۳ به امریکا آمده است.
محمدی که در ولسوالی فیروز کوه ولایت غور زنده گی میکرد، با آمدن به امریکا نگران تفاوتهای فرهنگی بود، اما با تجلیل از نخستین عید در ستف فورد ایالت ورجینیا، نگرانیهایش کمتر شده است.
“عید اولم است که در خارج از افغانستان تجلیل میکنم، خلاف انتظار مه، بسیار محیط بیگانه نبود. چون بر علاوه فراهم بودن آزادانه مراسم دینی و فرهنگی، چیزهای که در افغانستان بر تجلیل از مراسم فرهنگی ما، از قبیل لباس و میوه خُشک نیاز است، در اینجا هم فروشگاههای زیادی وطنداران ما ساخته و همه چیز قلبل دسترس است.”
افغانها با آغاز تجارتهای کوچک، به ویژه تاسیس فروشگاهها در ایالتهای مختلف امریکا زمینه دسترسی افغانهای تازه آمده به امریکا به وسایل خانه و زنده گی را فراهم کرده اند که بیشتر در افغانستان مورد استفاده است.
حال افغانها در برخی ایالتهای امریکا با استفاده از اجتماعات شان گردهم آمده و مراکز ویژه اسلامی خود شان را نیز ساخته اند.
در این مراکز بر علاوه انجام مراسم مذهبی، توسط استادان به نوجوانان و کودکان مسایل دینی تدریس میشود و حلقات فرهنگی به اشتراک مردان و زنان نیز برگزار میشوند.
شگوفه علیزی، معلم در مکتب لشکرگاه مرکز ولایت هلمند که یک موسسه کوچک صنایع دستی زنان را نیز رهبری میکرد، با آمدن به امریکا تجلیل از عید به شیوه افغانستان را فراموش نکرده است.
خانم علیزی که در واشنگتن دی سی زنده گی میکند، به کوبهانیوز گفت: “بر خلاف افغانستان که ما در عیدها سه روز رخصت داشتیم و هر سه روز به خانههای دوستان و اقارب میرفتیم، اینجا در امریکا کسانی که کار رسمی دارند فقط یک روز اول عید رخصت بودند، اما برای کسانی که کار شخصی دارند، به ویژه خانمهای خانه امکانات تجلیل از عید بیشتر است و طبیق همان سنت وطن، سه روز عید ره رفتیم خانه دوستان و تجلیل کردیم.”
نگرانی خانوادهها در رابطه به تفاوتهای فرهنگ بیشتر در رابطه به آینده کودکان شان است، زیرا در امریکا فرهنگ واحد وجود ندارد و به دلیل کثرت مهاجرین، آنان در جامعه دارای تفاوتهای کلان فرهنگی بزرگ میشوند.
شفیق سردار، استاد سابق جامعه شناسی در پوهنتون بلخ دو سال شده به امریکا آمده و در یک مرکز پذیرش مهاجرین در ایالت اوهایو به عنوان آموزگار فرهنگی کار میکند.
آقای سردار میگوید که افغانها با تلاش جمعی خود شان محیط شبیه افغانستان را برای تربیت فرزندان شان در امریکا ایجاد کرده اند: “یک نگرانی که مردم در اینجا دارند، تربیت اولاد شان به اساس عنعنات افغانی است. چون فرزندان مردم تمام روز در مکتب و با کودکانی اند که از کشورهای مختلف آمده اند و فرهنگها و معتقد به فرهنگهای مختلف استند. اما با تجلیل از مراسم مذهی و سنتی، مانند رفتن به ختم تراویح، تجلیل از عید و رفتن به خانههای دوستان، این ارزشها در ذهن شان جا میگیرند و با فرهنگ کشور ما بیگانه نمیشوند.”
این جامعه شناس افغان که در وظیفه رسمی اش با مهاجرین کشورهای مختلف سرو کار دارد، میگوید که اکثریت مهاجرین مسلمان که تازه به امریکا میآیند، زنده گی اجتماعی افغانها را می پسندند.
زیرا به گفته وی، فشار کار و مصارف زیاد مالی روان افراد تازه آمده به امریکا را صدمه میزنده، اما افغانها زنده گی اجتماعی دارند و مشکلات زنده گی شان را مشترکاً حل میکنند.