کابل (کوبهانیوز) – سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان هنگام افتتاح نمایشگاه مشترک تجاری افغانستان و قزاقستان در کابل، ادعا کرده که از میان کشورهای همسایه، یک کشور قوه بشری را در اختیار داعـ.ش قرار میدهد کشور دومی برای عبور به این جنگجویان راه داده و کشور سومی نیز داعـ.ش را تمویل میکند و برایش برنامه عملیاتی میسازد.
امیر خان متقی اما از هیچ کشور مشخص نام نبرده و نگفته که این همکاریها از چی زمانی آغاز شده و این سه کشور جنگجویان داعش را به چی مقصد و هدفی حمایت میکنند.
پیش از این رسانههای نزدیک به اداره استخبارات حکومت طالبان مصاحبههای را از افراد دستگیر شده به اتهام همکاری با داعـ.ش نشر کرده اند.
اکثر افراد دستگیر شده در جریان این مصاحبهها خود شان را شهروندان تاجیکستان معرفی میکنند و گفته اند که در ترکیه جذب گروه داعش شدند و با عبور از ایران خود شان را به افغانستان رساندند و هنگامی که میخواستند برای اموزشهای نظامی به پاکستان بروند، در مناطق نزدیک به خط دیورند دستگیر شده اند.
هرچند کشورهای آسیایی مرکزی و روسیه از تلاشها برای گسترش همکاریهای اقتصادی – تجاری با افغانستان خبر میدهند، اما در ترکیب هیاتهای سیاسی – تجاری آنان، در هفتههای اخیر مسوولان امنیتی شان نیز به کابل سفر کرده و با مقامهای حکومت طالبان در رابطه به تهدیدهای امنیتی صحبت میکنند.
رسانههای روسیی و آسیایی مرکزی خبر داده اند که در سفر اخیر ضمیر کابلوف نماینده ویژه روسیه برای افغانستان، موضوع محوری بحث وی با طالبان فعالیتهای گروه داعش بوده است.
رسانههای روسیی نوشته اند که مقامهای آسیایی مرکزی، به ویژه تاجیکستان به مقامهای امنیتی روسیه گفته اند که همکاریهای لازم امنیتی میان افغانستان تحت حاکمیت طالبان و تاجیکستان وجود ندارد.
به همین سبب، تا جنگجویان داعش که در سالهای اخیر در شرق میانه، به ویژه سوریه جذب این گروه شده بودند، از راه ایران و در جمع مهاجرین افغان از ایران به افغانستان بر میگردند و خود شان را به آسیایی مرکزی میرسانند.
اما در اعلامیههای وزارتهای خارجه و داخله حکومت طالبان در رابطه به دیدار کابلوف، هیچ اشاره به بحثهای امنیتی و مسله داعش نشده است.
با به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، به استثنایی تاجیکستان، تمامی کشورهای آسیایی مرکزی و روسیه روابط سیاسی و تجاری شان با حکومت آنان را گسترش دادند.
هرچند مقامهای تاجیکستان ادعا میکنند که با به قدرت رسیدن دوباره طالبان، میزان قاچاق مواد مخدر و فعالیت جنگجویان در مرز مشترک با افغانستان افزایش یافته، اما بر عکس سایر کشورهای آسیایی مرکزی، تاجیکستان تا حال آماده همکاری با طالبان نشده است.