واشنگتن (کوبهانیوز) – کمیته روابط خارجی مجلس نماینده گان ایالات متحده به روز چهارشنبه جزیات تازه پاسخهای زلمی خلیلزاد، نماینده پیشین ایالات متحده در امور صلح افغانستان به این کمیته را منتشر کرد.
آقای خلیلزاد به اعضای این کمیته گفته که نخستین تلاش برای مذاکره میان ایالات متحده و طالبان در سال ۲۰۱۰ زمانی صورت گرفت که ملا یعقوب مجاهد، وزیر دفاع کنونی طالبان در نامهی به وی نوشت جنگ راه حل معضل افغانستان نیست و برای پایان این جنگ باید تلاش سیاسی صورت گیرد، اما تلاشهای حکومت اباما راه بجای نبرد.
نماینده پیشین امریکا برای صلح افغانستان در بخشی از پاسخهایش به وکلایی امریکایی گفته که تلاشها برای مذاکرات عملی صلح با طالبان در حکومت ترمپ آغاز شد و قصر سفید برای این مذاکرات به وی سه اولویت تعیین کرد: “مذاکره با طالبان برای دست یابی به توافقی که راه را برای خروج مصون و منظم نظامیان امریکایی از افغانستان را فراهم کند، طالبان باید اطمینان دهند که افغانستان بار دیگر به پناهگاه گروههای تروریستی تبدیل نمیشود و سوم این که مذاکرات میان واشنگتن و طالبان راه را برای مذاکرات بینالافغانی هموار میسازد.”
اما برخی از اعضای کمیته روابط خارجی مجلس نماینده گان امریکا، به ویژه جمهوریخواهان در پرسشهای شان خلیلزاد را مورد انتقاد قرار داده اند. زیرا، وی در نخستین تلاش برای سروسامان دادن مذاکرات، بدون سنجش عواقب آن، بر حکومت افغانستان فشار آورد که به عنوان اقدام حسن نیت هزاران زندانی طالب را رها کند.
خلیلزاد در پاسخ به آنان گفته که هدف وی از این فشارها و در نهایت رهایی زندانیان تشویق طالبان به مذاکرات بینالافغانی بود، اما اعضای کانگرس امریکا گفته اند که این امتیاز آقای خلیلزاد نتوانست در موقف طالبان در برابر دولت افغانستان نرمش به وجود بیاورد.
آقای خلیلزاد با اشاره به تصامیم حکومت جوبایدن، گفته که اداره وی هیچ اراده به گذاشتن شرایط تازه در برابر طالبان نداشت، و حتی از شرایط دونالد ترمپ در برابر طالبان نیز عقب نشست: ““اداره رییس جمهور بایدن سه انتخاب را مطرح کرد: نخست این که توافق صلح با طالبان را مشروط نساخت و خطرناکتر این که از ماموریت مبارزه با تروریزم نیز عقب نشینی کرد. دوم این که توافقات انجام شده میان اداره ترمپ و طالبان را ناقص خواند. سوم، در چنین حالتی اداره رییس جمهور بایدن بر خروج مشروط نظامیان امریکایی از افغانستان تاکید نداشت.”
خلیلزاد علت عدم پابندی به توافق حکومت ترمپ با طالبان و نگذاشتن شرایط تازه در برابر آنان را نگرانی از تشدید دوباره جنگ از سوی طالبان عنوان کرده است.