مسکو (کوبهانیوز) – سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه می کوید که طالبان در حال حاضر “قدرت واقعی” در افغانستان است و مسکو میخواهد در نوع تعامل با آنان تغییراتی را به وجود بیاورد.
وزیر خارجه روسیه در پیوند به پیشنهاد وزارتهای عدلیه و خارجه کشورش به منظور حذف نام طالبان از فهرست “سازمانهای ممنوعه” گفته است که مسکو وضعیت افغانستان پس از سال ۲۰۲۱ را از نزدیک و با دقت بررسی میکند و حاکمیت طالبان بر افغانستان را به عنوان “واقعیت عینی” می پذیرد.
در همین حال ضمیر کابلوف، نماینده ویژه روسیه برای افغانستان به خبرگزاری تاس گفته است که با به قدرت رسیدن دوباره در افغانستان، طالبان راه درازی را طی کرده اند، اما به گفته وی هنوز نیز برخی شرایطی وجود دارد که مانع به رسمینت شناختن حکومت طالبان از سوی مسکو میشود.
کابلوف هرچند به این موانع اشاره نمیکند، اما تاکید میکند که مسکو ناگذیر است به نحوی با طالبان تعامل کند: “نام طالبان باید از فهرست سازمانهای ممنوعه بیرون شود، زیرا بدون این کار به رسمیت شناختن طالبان ناممکن است. از همین رو ما بالای حذف نام آنان از این فهرست کار میکنیم. ما تمامی ملاحظات خود را به رهبری روسیه ارایه کردیم. حال ما منتظر تصمیم رهبری استیم.”
این دیپلومات روسیی میگوید که مسکو تا اینجای کار هیچ مراوده دیپلوماتیک با طالبان نداشته است. از همین رو، مسکو بر خلاف سالهای گذشته، در سه سال حاکمیت طالبان، هیچگاه به مناسبت ۱۰۵مین سال گشت روابط دیپلوماتیک میان افغانستان و روسیه، به طالبان پیام تبریکی نفرستاده است.
وزارتهای خارجه و عدلیه روسیه در ماه حمل امسال کار روی طرحی را آغاز کردند که بر بنیاد آن چگونگی حذف طالبان از فهرست “سازمانهای ممنوعه” ارزیابی و به کرملین پیشنهاد میشود.
در همین حال، وزارت خارجه روسیه گفته که مسکو میخواهد در کنار گسترش مبادلات تجاری با افغانستان، یک سلسله همکاریها با طالبان در بخش مبارزه با تروریزم را نیز روی دست گیرد.
ضمیر کابلوف، رییس دیسک آسیا در وزارت خارجه روسیه به تلویزیون ۲۴ این کشور گفته که طالبان در دو سال گذشته از هیچ تلاشی در بخش سرکوب داعش که مسکو آن را به عنوان یک گروه تروریستی میشناسد، دریغ نکرده است.
کابلوف گفته است: “ما نه تنها امیدوار همکاری در بخشهای مختلف اقتصادی استیم، بلکه در عرصه حاکمیت قانون نیز میخواهیم ظرفیت نهادهای مجری قانون در افغانستان را بلند ببریم تا آنان این توانایی را دریابند که در سرکوب سازمانهای تروریستی موفقانه عمل کنند.”
به دنبال حمله مسلحانه در ماه حوت سال گذشته بر یک سالون کنسرت در مسکو، روسیه با تعداد زیادی از کشورهای منطقه در رابطه به مساله مبارزه با تروریزم، به ویژه داعش گفتگو کرد، اما در این مدت هیچ گزارشی از گفتگوهای رسمی میان مسکو و حکومت طالبان در این مورد مشخص نشر نشده است.
در حالی که حکومت طالبان در همکاری با قزاقستان و ترکمنستان بالای طرحی به منظور زمینه سازی به صادرات میلیونها تُن نفت روسیه به جنوب آسیا کار میکند، هیاتی از مسکو دو هفته پیش در سفر به کابل به سرپرست وزارت خارجه طالبان اطمینان داد که روسیه در هر نشست بینالمللی از موقف حکومت طالبان حمایت خواهد کرد.
این در حالی است که به شمول نقض حقوق زنان و محدودیتهای جدی بر آموزش دختران، انتقادهای جامعه جهانی و افغانها بر نحوه حکومتداری طالبان و عدم تلاش برای ایجاد حکومت مشروع همچنان وجود دارد و طالبان هیچ انعطافی از خود نشان نداده اند.