کابل (کوبهانیوز) – با محدودیت بالای کار زنان در ادارات دولتی و برخی نهادهای خارجی در افغانستان، حال تعدادی از این زنان در جستجوی کار از خانه استند.
فروش آنلاین وسایل یکی از این فرصتهای کاری است که زنان برای کسب در آمد مالی و حمایت مالی خانواده شان به آن رو آورده اند.
مدینه مهر، کارمند سابق وزارت تجارت که در بخش رونق تجارتهای کوچک زنان کار میکرد، با استفاده از تجربه گذشته اش، از شش ماه به اینسو به فروشات آنلاین رو آورده است.
مدینه به کوبها نیوز میگوید که تمام عاید وی و شوهرش از فروشات آنلاین تنها مصرف خانواده اش را بدست میدهد و بس: “در گذشته هم خرید انلاین علاقمندان زیاد نداشت، اما در سالهای اخیر با آشنا شدن مردم با این شیوه خرید، فروشگاههای انلاین هم تلاش میکردند وسایل با کیفیت بهتر را به مشتریان عرضه کنند. چون همین تجارت آنان بود و میخواستند مشتریان همیشه گی پیدا کنند، اما حال دو مشکل است: اول این که اقتصاد مردم بد تر شده و دیگر این که وارد کردن وسایل مشکل شده است.”
خانم مهر با استفاده از صفحه فیسبوک لباس زنانه و گوشیهای مبایل را به فروش میگذارد و شوهرش در رساندن سفارش مشتریان با وی همکاری میکند.
آصفه مهریار که در بخش کمپیوتر ساینس پوهنتون کاردان دو سال درس خوانده و با به قدرت رسیدن دوباره طالبان ترک تحصیل کرد، حال به فروش آنلاین وسایل تزیین خانه و زیورات رو آورده است.
آصفه به کوبها نیوز گفت که از کاروبارش راضی است، اما محدودیت بر فرستادن پول به خارج از افغانستان وی را در وارد کردن سفارشات مشتریانش با مشکل روبرو کرده است: ” مشتریان بیشتر ما زنان استند. فروش وسایل تزیینی خانه در واقعیت کمتر شده، اما فروش زیورات ما خوب است. مشکل این است که مشتریان ما در بدل جنس به ما پول افغانی میدهند. خوب است حال در بازار دالر بیشتر شده، اما چون حکومت به فرستادن دالر به خارج از افغانستان اجازه نمیدهد، در رساندن پول به شرکتها در خارج از کشور که ما از آنان وسایل می خریم با مشکل روبرو میشویم و وسایل ما در وقت آن به ما نمی رسد.”
به تازه گی وزیر مخابرات حکومت طالبان از طرح محدود و حتی مسدود کردن شبکه اجتماعی فیسبوک در افغانستان خبر داد.
فیروز که در بخش بازاریابی به فروشات آنلاین با هفت شرکت همکاری دارد، به کوبها نیوز گفت که تنها وسیله فروش آنلاین در افغانستان شبکه اجتماعی فیسبوک است: “چون در افغانستان سطح سواد پایین است و مردم برای خرید آنلاین با ویب سایت آشنایی ندارند، تنها راه فروشات ما همین صفحات فیسبوک است. چون ما تجارت میکنیم، شرکت فیسبوک هم اکثراً اعلانات ما را کمتر به مشتریان میرساند. حال اگر فیسبوک مسدود شود، فکر کنید دگه، کارو بار ما هم سقوط میکند.”
بر بنیاد دستور د افغانستان بانک، یک فرد میتواند پنجهزار دالر را از طریق میدانهای هوایی و پنجصد دالر را از طریق مرزهای زمینی به خارج از افغانستان انتقال دهد، اما مردم عادی شکایت دارند که این جواز تنها به تاجران داده شده و به آنان اجازه انتقال دالر به خارج داده نمیشود.
فروشنده گان میگویند، شرکتهای خارجی که برای آنان به افغانستان وسایل می فرستند، انتقال پول از طریق سیستم حواله را به دلیل غیر قانونی بودن آن نمی پذیرند و طالبان اجازه فرستادن دالر از طریق بانک را نمیدهند.
تاجران کوچک، به ویژه فروشنده گان آنلاین میگویند که حکومت طالبان به تاجران مشخص جواز رسمی داده است و کسانی که جواز ندارند، نمیتوانند به خارج دالر بفرستند.