کابل: (کوبهانیوز): با رسیدن هشتم مارچ (روز جهانی زن) انتقادها از محدودیت ها بر حقوق زنان در افغانستان افزایش یافته است.
یاسمین غیاثی، فعال حقوق زنان می گوید که مکاتب دخترانه در کشور بسته شده، زنان اجازه کار در مؤسسات را ندارند، تحصیلات عالی ممنوع شده، نقش زنان در رسانه ها محدود شده و تظاهرات زنان معترض ممنوع شده اند.
غیاثی به کوبها نیوز گفت: “زنان افغان در محرومیت شدید به سر می برند و از هر بخشی از جامعه حذف شده اند، دنیا نیز این وضعیت را می بیند اما چشم را بستخ است.”
از سوی دیگر نگرانی های جهانی در مورد وضعیت زنان در افغانستان بار دیگر افزایش یافته است.
وزارت خارجه امریکا در بیانیه های این هفته خود بدرفتاری با زنان افغان را محکوم کرده است. میتو میلر سخنگوی این وزارت در یک نشست خبری گفت: “بدرفتاری با زنان و دختران در افغانستان محکوم است.“
پیش از این کمیسیون عالی حقوق بشر نیز وضعیت بشردوستانه در افغانستان را نگران کننده خوانده بود. ولکرترک در این نشست درباره حقوق بشر گفت: “زنان در افغانستان از تمام حقوق زندگی اجتماعی محروم هستند”. اما طالبان می گویند که پس از به قدرت رسیدن به زنان حقوق بیشتری نسبت به قبل داده اند.
مدافعان حقوق بشر می گویند که وضعیت زنان در افغانستان روز به روز بدتر می شود و این یک نگرانی جدی است.
شاکره اسلمی، یکی از اعضای انجمن همبستگی زنان افغانستان می گوید: “زنان افغان از حقوق خود محروم هستند، صدای آنها باید شنیده شود.”
این در حالی است که در چندین نشست بین المللی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان گفته است که وضعیت زنان در افغانستان بهتر از گذشته است. امیرخان متقی چند روز قبل در گفتگو با تلویزیون طلوع نیوز در پاسخ به سوالی در مورد حقوق زنان گفت که بیش از دو میلیون و ۸۰۰ هزار دختر تا صنف ششم به مکاتب می روند.
نرگس مومند فعال حقوق زنان می گوید که سه سال است که اداره حاکم در افغانستان حقوق بشر زنان را زیر پا گذاشته اند. وی وی گوید: “سه سال است که مکاتب دختران افغان بسته شده و در نهایت در همه بخش ها محدودیت ها و موانع وضع شده است”.
مومند به کوبها نیوز گفت که دولت طالبان بارها وعده داده که مکاتب دخترانه را دوباره اجازه می دهند و به زنان حقوق می دهند اما عملا هنوز هیچ اقدامی در این راستا نکرده است.
موضع رهبران طالبان در مورد حقوق زنان و تحصیل در کشور منقسم است.
وزرای معارف و تحصیلات طالبان و رهبر روحانی آن ها بارها گفته اند که آنها به موازین اسلامی در کشور پایبند هستند و زنان در چارچوب اسلام از تمام حقوق برخوردار شده اند.
به تاریخ ۱۵ حوت ۱۴۰۲، عباس ستانکزی معیین وزارت امور خارجه طالبان در جلسه ای گفت که تعلیم و تربیت بر زن و مرد فرض است و باید هر چه زودتر به آنها اجازه آموزش داده شود.
اخیراً مولوی عبدالسلام ضعیف، یکی از مقامات پیشین طالبان نیز در بیانیه ای مخالفان علم مدرن را جاهلان خوانده است.
ریچارد بنت، نماینده ویژه سازمان ملل متحد در آخرین گزارش خود از جامعه جهانی خواسته است که در برخورد با طالبان به حقوق بشر اولویت دهد.
بنت در پنجاه و پنجمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۱۰ می در ژنو گفت که زنان به دلیل اقدامات طالبان در افغانستان از زندگی عادی خود محروم شده اند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان به گزارش ریچارد بنت واکنش نشان داد و گفت که این گزارش تلاشی برای تبلیغ علیه حکومت طالبان است.