کابل (کوبها نیوز) – روز جمعه ۲۹ مارچ، دو هواپیمای بدون سرنشین امریکایی برای چند ساعت در ولایات قندهار و نیمروز و دو روز بعد در ولسوالی پیچ دره ولایت کنر پرواز کردند و سپس از هوا ناپدید شدند.
قندهار به عنوان محل اقامت ملا هبت الله رهبر معنوی طالبان و نیمروز و کنر برای نظارت بر تحرکات احتمالی اعضای شبکه القاعده و دیگر جنگجویان خارجی تحت نظارت سی آی ای قرار دارند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان روز شنبه در مصاحبه ای با تایید پرواز هواپیماهای بدون سرنشین گفت که این هواپیماها از کشورهای همسایه وارد خاک افغانستان می شوند، « طیاره ها مربوط امریکا استند و از فضای کشورهای نزدیک پرواز می کنند. همه باید مسئولیت خود را در این زمینه درک کنند و جلو این تجاوز را بگیرند.»
طالبان به صراحت از هیچ کشوری نام نمی برد، اما در “کشورهای نزدیک” پاکستان از سال ۲۰۰۴ در حملات هواپیماهای بدون سرنشین با ایالات متحده همکاری می کند.
در هشت مارچ سال جاری، سناتور دب فیشر در جلسه استماعیه کانگرس امریکا گفت که واشنگتن شریک قابل اعتمادی برای نظارت هوایی در افغانستان ندارد و تنها به پاکستان متکی است. خانم فیشر افزود: “من عمیقاً نگران توانایی های عملیات ضد تروریستی ما در افق افغانستان هستم. ما از زمان عقب نشینی تنها یک حمله به یک هدف در افغانستان انجام داده ایم. ما شرکای قابل اعتماد و توافقات اساسی در منطقه نداریم و برای دسترسی به حریم هوایی افغانستان به پاکستان متکی هستیم”.
با وجود افشای صریح خانم فیشر، حکومت طالبان بیش از یک سال است که مواضع محتاطانه ای علیه پاکستان در این مورد اتخاذ کرده است.
در ۳۱ جولای ۲۰۲۲، یک ماه پس از کشته شدن ایمن الظواهری رهبر القاعده در یک حمله هواپیمای بدون سرنشین سی آی ای در منطقه شیرپور کابل، مولوی یعقوب مجاهد وزیر دفاع طالبان در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که ایالات متحده از طریق پاکستان به افغانستان حمله می کند.
اما عاصم افتخار احمد، سخنگوی وزارت امور خارجه پاکستان، اظهارات ملا یعقوب را غیردپلوماتیک دانست و گفت: “این گونه اتهامات فرضی در صورت نبود مدارک و اسناد بسیار تأسفآور و ناقض موازین رفتار دپلوماتیک مسئولانه است”.
پس از این واکنش، حکومت طالبان از نام بردن علنی پاکستان به عنوان تسهیل کننده هواپیماهای بدون سرنشین خودداری می کند، اما حملات هواپیماهای بدون سرنشین جنبه ای از تنش های این گروه با اسلام آباد است.
پس از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان در ۲۱ اګست ۲۰۲۱، سی آی ای سه حمله به اهداف القاعده و داعش – خراسان در افغانستان انجام داد. با این حال، گزارش ها از حضور جنگجویان خارجی تحت کنترول طالبان، توجه سی آی ای را به افغانستان بازگردانده و احتمال پروازها و حملات هواپیماهای بی پیلوت را افزایش داده است.
برخی از تحلیلگران بر این باورند که پاکستان با توجه به تیرگی روابط با طالبان و تهدیدات طالبان پاکستانی در قلمرو خود، سی آی ای را برای حمله به تحریک طالبان پاکستان در اطراف خط دیورند تشویق خواهد کرد.
پاکستان قبل نیز از چنین فرصت هایی برای سرکوب مخالفان خود در وزیرستان و مناطق قبیله ای استفاده کرده است.
با این حال، زردشت شمس، تحلیلگر سیاسی و دپلومات سابق افغانستان در پاکستان معتقد است که شکل همکاری ایالات متحده و پاکستان پس از سال ۲۰۲۱ تغییر کرده است و واشنگتن در نتیجه توافق دوحه برای پیشگیری از تهدیدهای متوجه به امنیت خود، تعهد و اطمینان مستقیم از طالبان دریافت کرده است.
به گفته این دیپلمات سابق افغانستان، پاکستان در تلاش است تا تحریک طالبان پاکستان را به عنوان تهدیدی برای جهان به ویژه امریکا معرفی کند، اما تاکنون در این زمینه موفق نشده است.
شمس به کوبها نیوز گفت: “واشنگتن با پاکستان برای مهار تحریک طالبان پاکستان همکاری خواهد کرد، اما ایالات متحده تمایل نخواهد داشت که دوباره خود را با طالبان افغان مواجه کند یا از عملیات پاکستان در داخل افغانستان حمایت نظامی یا لوجستیکی مستقیم ارائه کند.”
ایالات متحده امریکا همواره حکومت طالبان را با توجه به توافق دوحه تشویق می کند تا گام های مشخصی را علیه تروریست ها و گروه هایی در افغانستان بردارد که ممکن است امنیت واشنگتن و متحدانش را تهدید کند.
طالبان حضور طالبان پاکستانی، داعش و القاعده در افغانستان را رد می کند.